FRANCQUI LEERSTOEL 2015

In het kader van de Francqui Leerstoel 2015, uitgereikt aan Professor Emilio Tuñón Alvarez [Mansilla + Tuñón arquitectos], winnaar van de Mies van der Rohe Award 2007 voor de realisatie van het MUSAC te Léon [ES], hebben Jo Janssen en Jan Vanweert in de periode van 20 tot en met 24 april 2015 een programma rondom deze Leerstoel georganiseerd, te weten een 3-tal lezingen door Emilio Tuñón en een workshop afgesloten met een architectuurgesprek.

In de workshop ‘The Untouchables’ kregen 33 bachelor- en masterstudenten architectuur en interieurarchitectuur de gelegenheid om samen te werken met Emilio Tuñón, Carlos Martinez de Albornoz, Jan Vanweert en Jo Janssen. Er werd onderzoek verricht naar de transformatie van het ‘onaantastbare’ Farnsworth House van Mies van der Rohe.

Onderzoek in architectuur heeft met grenzen te maken, de grens van het bekende en met name het over de grens van het bekende heen stappen en te testen wat er gebeurt. Het is een confrontatie vanuit een ander perspectief, om te kunnen reflecteren en onderzoeken. Om iets te weten te komen over je eigen cultuur, moet je je verplaatsen in een andere cultuur en vanuit het nieuwe perspectief terugkijken naar je eigen cultuur [b.v. onderzoek naar een adres in Europa versus Japan of computerdomein]. 

Research by practice is onderzoek dat vanuit een ander perspectief kijkt dan vanuit het dagdagelijkse standpunt. Het reguliere onderzoek is een lang traject en een zicht vanuit het dagdagelijkse, vanuit de routine, vanuit een zekere comfortzone; de uitkomst is eigenlijk al bepaald. De workshop is gebruikt als instrument voor een kort, intensief onderzoek om studenten uit de dagdagelijkse situatie, uit de routine, te halen en te confronteren met het onmogelijke. 

De ‘Untouchables’ als opgave voor een workshop is een architectonisch onderzoek om te testen wat er gebeurt als er een zeer bekende, moderne architectuurklassieker ter discussie gesteld wordt en veranderd moet worden. Het is bij uitstek geschikt als experiment.

Het icoon Farnsworth House zou getransformeerd worden door de ideeën van ‘toevoeging en repetitie, flexibiliteit en uitbreiding’. Deze ideeën moesten getransformeerd worden door verticale toevoeging om tot een torenidee te komen, horizontale schakelingen om tot laagbouw te komen of repetitie om tot een ‘mat’ te komen. Deze wijze van ontwerpen van research by practice en/of research by design heeft interessante oplossingen gegenereerd die door de deelnemers aan de workshop zijn vertaald in tekeningen en maquettes schaal 1:100. 

De resultaten zijn gedurende een 3-tal weken tentoongesteld in de faculteit en een deel ervan werd getoond tijdens de TOPOSduringKUNSTTOUR te Maastricht.

Een publicatie rond het geheel van de Francqui Leerstoel 2015 is in voorbereiding.

 

Begeleiders studenten: dr. arch. Emilio Tuñón Alvarez, arch. Carlos Martinez de Albornoz, arch. Jo Janssen, arch. Jan Vanweert;

Studenten workshop: Kobe Garmyn, Marie Moors, Lize Kelchtermans, Toon Martens, Lotte Steens, Jakob Ghijsebrechts, Sander Lambrix, Sharon Wouters, Caro Heuts, John Silvertand, Annelies Mertens, Robbe Degeyndt, Martine Peeters, Jasmine Klute, Carolien Potter, Bert Smets, Dimitri Voordeckers, Julie Baeten, Elene Vernijns, Yves Dupont, Cente Van Hout, Giulia Sebastiani, Annelien Swennen, Niels Dujourie, Jessy Greven, Eva Vanheusden, Jonah Veestraeten, Julie Vandebrouck, Maikel Renette, Lize Vanhoof, Ianthe Lindelauf, Chris Lathouwers, Kasper Konings;

Architectuurgesprek: arch. Nick Ceulemans (moderator), prof.ir.arch. An Fonteyne, prof. dipl.-ing. Carolin Stapenhorst, dr. arch. Emilio Tuñón Alvarez, prof.ir. Wim van den Bergh.