UITNODIGING/INVITATION

Brochure EXIT/17

 

Blader doorheen de digitale versie van de EXIT Brochure Interieurarchitectuur:

 

 

Blader doorheen de digitale versie van de EXIT Brochure Architectuur:


EXIT/17

 

OPENING

Vrijdag 23 juni opent de twaalfde editie van EXIT op C-mine in Genk.

EXIT bundelt de afstudeerprojecten van de masters van de Faculteit Architectuur & kunst, UHasselt samen met de afstudeerprojecten van LUCA School of Arts Campus C-mine Genk en PXL-MAD School of Arts.

Elk gepresenteerd masterproject getuigt van de voortdurende wisselwerking tussen onderwijs en onderzoek en van de persoonlijke, creatieve ontwikkeling van de student.

Het decor voor de expositie EXIT/17 is de prachtige site van C-mine. Een unieke en inspirerende plek in Genk die verleden, heden en toekomst verbindt.

Schrijf je hier in voor de opening op 23 juni.

PROGRAMMA

19.00: Deuren open
19.30: Feestelijke opening | Uitreiking Wanatoeprijzen
20.30: Drink, Date & Dance | Dj-sets Ribaux en Millionaire Soundsystem

EXPO

EXIT is ook nog te bezichtigen op zaterdag 24 en zondag 25 juni van 10.00 tot 18.00.     


 

Learning from Africa - Kunlé Adeyemi

Did you miss the fantastic presentation of ARK's honorary doctor Kunlé Adeyemi in Leuven on Wednesday 30 November? You can check out the registration of his contribution to the symposium 'Learning from Africa' earlier this year at ARK faculty here: 


Opening tentoonstelling: Verkavelingsverhalen

Op 29 oktober 2016 opent de tentoonstelling 'Verkavelingsverhalen' in de Provinciale Bibliotheek Limburg, Hasselt met een debat.
Deze tentoonstelling vertrekt van de stelling dat heel wat verkavelingen in Vlaanderen voor ecologische, sociale en economische uitdagingen staan. En onderzoekt hoe bewoners, samen met overheden, antwoorden kunnen formuleren op deze uitdagingen.

De tentoonstelling is het resultaat van ontwerpend onderzoek van de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt.

Bij deze willen wij u graag uitnodigen op het debat dat naar aanleiding van dezetentoonstelling georganiseerd wordt. Op dat moment wordt ook het boek 'Verkavelingsverhalen' voorgesteld.

Meer info en inschrijven: www.verkavelingsverhalen.be

Het boek kan je bestellen via: www.campusboekhandel.be

De tentoonstelling loopt tot 23 april 2017.


Je kan de EXIT/16-brochures doorbladeren of downloaden als pdf: architectuur / interieurarchitectuur

 



EXPO TACTICS/ DRAWING WITH MODELS 01/

8 studenten fac-ark tactics stellen tentoon bij ATELIER D’ARCHITECTURE PIERRE HEBBELINCK - PIERRE DE WIT/ 

Acht masterstudenten van de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt, opleiding architectuur en interieurarchitectuur presenteren hun denkwerk van semester 1 van het onderzoekseminarie TACTICS ten kantore van Pierre Hebbelinck - Pierre de Wit. 

De denkoefening was dubbel. Na analysevan het atelier van Pierre Hebbelinck - Pierre de Wit werd een maquettevertaling gemaakt van persoonlijk waargenomen elementen met betrekking tot dit atelier. De maquette werd hierbij gecombineerd met tekeningen, schetsen, fotografische observaties en notities gemaakt tijdens het bezoek aan het atelier. Het tweede luik van de oefening was het ontwerp van een zelfstandige atelierruimte voor een ontwerper/kunstenaar naar keuze. Opnieuw werd de maquette samen met de tekening ingezet om de voorstelling van het denktraject te maken. Bij beide deeloefeningen loopt het maken van tekeningen en het presenteren van maquettes in elkaar over : “drawing with models”. Het werk werd tijdens een jury met Pierre Hebbelinck beoordeeld in januari 2016.

De scenografie wil bewust samenvallen met het atelier van Pierre Hebbelinck - Pierre de Wit. Het ontwerp van een gordijn, een architecturale toevoeging door de studenten aan het atelier is daarom een drager van verschillende betekenissen. Het is niet alleen een functionele toevoeging maar ook een translucente drager van info over de tentoonstelling. Licht wordt hier letterlijk gefilterd door tekening en maquette. Van harte welkom!

VERNISSAGE/ 9 juni 2016/ 17u (pers) 18u (publiek)

Rue Fond Pirette 43, 4000 Luik/ bezoek mogelijk in het atelier op vrijdag 10.6, dinsdag 14.6 tot vrijdag 17.6 en dinsdag 21.6 en woensdag 22.6 van 10 tot 18u. Gelieve uw komst te bevestigen per mail: iwert.bernakiewicz@uhasselt.be of diffusion@pierrehebbelinck.net


symposium: fieldnotes and dirty drawings

   
Op 14 april 2016 organiseert onderzoeksgroep FRAME van de UH een symposium over tekenen met de titel ” Fieldnotes and dirty drawings”.

symposium
Binnen de Faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt wordt er in de onderzoeksgroep FRAME (http://www.frame-research.be) onderzoek gedaan naar tekenvormen als strategie en methode van kennisoverdracht. Naast de analyse van waarneming en de constructie van nieuwe ruimtelijkheden wordt het zintuiglijke en affectieve van de tekening als een gelijkwaardige en complementaire vorm van kennis beschouwd.
Het centrale onderwerp van dit symposium is de inhoudelijke verwevenheid van het tekenen doorheen verschillende disciplines. Zowel in antropologie, archeologie, architectuur als kunst worden tekeningen en schetsen in het ‘veld’ gemaakt en actief ingezet in het discours binnen hun respectievelijke discipline. Tijdens het ontwerp- en wordingsproces van architectuur en kunst is ‘de vuile tekening’ (vuil in de betekenis van onaf) een belangrijke tussenstap. De insteken van de lezingen zijn daarom zeer divers: van ontwerpende architect tot anatomische voorstellingsspecialist.
Het symposium kadert daarenboven in de workshop-teken-week van studenten architectuur en interieurarchitectuur van 11 tot 15 april geleid door de Spaanse Prof. architecten Ricardo Flores en Eva Prats, tevens één van de key-note lezingen op het symposium.

tentoonstelling
Bij dit het symposium hoort ook een tentoonstelling. Deze tentoonstelling gaat door in Z33 te Hasselt en opent op 14 april onder dezelfde titel als het symposium. Hier is werk te zien van een twintigtal artiesten met oa. Ephameron, Ronny Delrue en Franky Larouselle. U bent van harte welkom op de vernissage op 14 april om 19.30h.
 
deelname
Indien u wil deelnemen aan het symposium gelieve dan enkel op voorhand een mail te sturen naar: saidja.heynickx@uhasselt.be


Doctoraatsverdediging Remco Roes


Brons voor het afstudeerproject van UHasselt-studente Marie Frioni op de Euregionale Architectuur Prijs

Voor het derde jaar op rij is een afstudeerproject van een UHasselt-student architectuur in de prijzen gevallen bij de Euregionale Architectuurprijs (EAP). ‘Sealab ’ van Marie Frioni werd door de internationale EAP-jury geprezen als: “Contextgevoelig en technisch exact.” In het project presenteert zij een zee-laboratorium bij een bedreigd visserdorp in Dar Es Salaam, Tanzania. Zij wint hiermee 500 Euro. Een andere UHasselt-studente, Lotte Willems, kreeg van de jury een eervolle vermelding.

De uitreiking van de Euregionale Architectuurprijs – een organisatie van SCHUNCK* – vond afgelopen zaterdag (14 november) plaats in het stadhuis van Heerlen in Nederland. Er werden meer dan 250 afstudeerprojecten van vijf architectuuropleidingen in de Euregio (UHasselt, RWTH Aachen, FH Aachen, ULG Liège en MMAA Maastricht) ingezonden.

Uit de shortlist van 33 genomineerden, gaf een internationale jury van vijf architecten (Franz Ziegler (NL, voorzitter), Annette Hillebrandt (DE), Michel Prégardie (BE), Lieven Achtergael (BE) en Thomas Neumann (DE) de derde prijs aan het project ‘Sealab’ van Marie Frioni. Het was één van de zes afstudeerprojecten die de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt afvaardigde. De juryvoorzitter had lovende woorden voor het gelauwerde project: “Het is een zeer precies ontwerp op een bijzondere locatie, en consistent tot in het kleinste technische detail.”

De eerste prijs (2.500 euro) ging naar Romain Toussaint en Maxime Faniel van de ULG in Luik. Klare Bindl (RWTH Aachen) kreeg de tweede prijs (1.000 Euro). Een eervolle vermelding was er onder meer ook voor Lotte Willems (UHasselt) die een nieuwe typologie ontwikkelde voor ouderenhuisvesting in Lummen.Alle deelnemende projecten aan de Euregionale Architectuurprijs worden tentoongesteld in het SCHUNCK* Collectors House, Raadhuisplein 19 in Heerlen van 15 november tot en met 18 december 

 

De Warmste Wenskaart – fac ARK for Life!
 

De UHasselt is dit jaar officiële partner van Music For Life en wil samen met haar studenten en docenten de warmste universiteit van Vlaanderen worden. En met al het creatieve talent in onze faculteit, zou de temperatuur wel eens serieus hoog kunnen oplopen!
 

De warmste wenskaart: postkaarten ontwerpen en verkopen
De week voor Kerstmis staat ook dit jaar weer in het teken van Music For Life. Met deze actie zamelen de luisteraars van Studio Brussel geld in voor allerlei goede doelen. Met de actie ‘De Warmste Wenskaart’ wil Fac ARK haar steentje bijdragen, maar daarvoor rekenen we op de inbreng van onze studenten en docenten!

Op het secretariaat en in de bib kan je vanaf nu in ruil voor 5 cent per kaart één of meerdere blanco postkaarten ophalen. Ten laatste op 21 november verwachten we deze postkaart terug, maar dan niet meer blanco!

Laat je creatieve hersencellen werken en voorzie de blanco voorzijde van je kaart van een mooie en vooral ‘warme’ tekening, schets, collage, boodschap ... Wil je liever één grote tekening maken of een digitaal bestand printen op A4? Dan kan je ook een (ongesneden) blad met 4 postkaarten afhalen. De allerleukste inzendingen worden misschien wel gedigitaliseerd, gedrukt en verkocht als setje wenskaarten. Ook andere ideeën zijn zeer welkom!

In de week van 31 november gaan we alle postkaarten te verkopen voor 2€ per kaartje. Creatieve ideeën voor een toffe verkoopactie en helpende handen voor de verkoop mogen zich aanmelden via mail op inge.lens@uhasselt.be (of loop gewoon even binnen in lokaal BS23, met de glazen deur in de hoek boven de cafetaria naast de agora).
 

Deelname ten voordele van C-re-aid
Met De Warmste Wenskaart steunt de faculteit C-re-aid. C-re-aid staat voor Change -REsearch -Architecture -Innovation –Design. Deze non-profitorganisatie verkent de mogelijkheden om architectuur in te zetten als een middel om armoede tegen te gaan in Tanzania. Verschillende van onze studenten zetten zich de voorbije jaren al met veel enthousiasme voor deze organisatie, bijvoorbeeld in het kader van een stage. Interesse? Lees meer over C-re-aid op http://www.c-re-aid.org of op hun facebook pagina ).

 


Projecties 5/ Verkavelingsverhalen nu in de Singel / VAi:

Verkavelingswijken krijgen het vandaag zwaar te verduren. De dichtheid zou er veel te laag zijn, het woningaanbod te weinig gedifferentieerd, de openbare ruimte te schraal, de ecologische voetafdruk te hoog. Tegelijkertijd blijft de verkavelingswijk voor heel wat mensen de ideale plek om te wonen, net omdat het er rustig, groen en herkenbaar is. Dit sluit niet uit dat verkavelingsbewoners experimenteren met collectieve woonvormen, kleinschalige bedrijvigheid, het samen opwekken van hernieuwbare energie of waterzuivering op schaal van de wijk. 

De tentoonstelling ‘Verkavelingsverhalen’ grijpt deze experimenten aan om een breed debat op te starten rond de toekomst van de Vlaamse verkavelingswijk. De expo presenteert de eerste resultaten van dit onderzoek als een reeks collectieve verhalen.  Op de foto hiernaast ziet u hoe een brandtrap het samenhuizen met studenten mogelijk maakt. Elk verhaal begint met een toekomstbeeld uitgedacht door een bewonersgroep, een organisatie, een gemeente of een groep studenten. Dit beeld wordt vervolgens hoofdstuk per hoofdstuk bijgeschaafd door juristen, economen, ontwikkelaars, architecten, ruimtelijk planners, bewoners, natuurbeheerders,….

Ook de tentoonstellingsbezoeker kan op deze verhalen reageren en zo mee schrijven aan één van dé ruimtelijke uitdagingen van de komende jaren.

meer info: VAi / deSingel Antwerpen van 21.10.2015, 10:00 tot 10.01.2016, 18:00

                 of www.verkavelingsverhalen.be / www.desingel.be

Mini-expo: Crossings

De tijdelijke tentoonstelling van Yvonne Knevels in gebouw E draagt de titel „crossings”. Aan de ingang bij het secretariaat loop je onder een constructie door. Als je binnenkomt bepaalt deze toevoeging het beeld, de geur en het aanvoelen. Yvonne heeft de installatie geïntegreerd in de voorhanden zijnde architectuur, met een maximaal contrast. Het objectief is toch een dialoog met de architectuur, met de plek. Natuurlijke twijgen zijn chaotisch in elkaar gevlochten. De kleuren contrasteren.

In vier vitrines toont Yvonne twee kleine installaties met stenen en twee schilderijen. 


Projectstage Tanzania

Studente architectuur Carmen Martens is deze zomer op projectstage in Moshi, Tanzania, waar ze samen met de organisatie C-RE-AID een huisje ontwerpt en bouwt voor een arme familie in één van de omliggende dorpen aan de voet van de Kilimanjaro.


Experimenteren met nieuwe verkavelingsvormen

Verkavelingswijken krijgen het vandaag zwaar te verduren. De dichtheid zou er veel te laag zijn, het woningaanbod te weinig gedifferentieerd, de openbare ruimte te schraal, de ecologische voetafdruk te hoog. Tegelijkertijd blijft de verkavelingswijk voor heel wat mensen de ideale plek om te wonen, net omdat het er rustig, groen en herkenbaar is. Kunnen we experimenteren met nieuwe, meer duurzame vormen van verkavelingen?   

De Universiteit Hasselt, AR-TUR en de Stadsregio Turnhout gaan samen met leden van de lokale GECORO’s en andere professionelen en bewoners uit de Stadsregio op zoek naar nieuwe woonvormen als alternatief voor de bekende verkaveling. Op een lege grond in het centrum van Beerse experimenteren we met ‘nieuwe’ verkavelingstypes als het hof, de toren en de tuinwijk. We zoeken naar de winsten die deze woonconcepten kunnen bieden.

Meer lezen en meer info zie: http://centrum.ar-tur.be/2015/06/16/woonlabo-verkavelingsverhalen/

Francqui Leerstoel door Emilio Tuñón

In het kader van de Francqui Leerstoel 2015, uitgereikt aan Professor Emilio Tuñón Alvarez is in de periode van 20 tot en met 24 april 2015 een 3-tal lezingen door Emilio Tuñón en een workshop afgesloten met een architectuurgesprek georganiseerd. In de workshop ‘The Untouchables’ kregen 33 bachelor- en masterstudenten architectuur en interieurarchitectuur de gelegenheid om een week samen te werken met Emilio Tuñón, Carlos Martinez de Albornoz, Jan Vanweert en Jo Janssen. Er werd onderzoek verricht naar de transformatie van het ‘onaantastbare’ Farnsworth House van Mies van der Rohe.